Så här kan ett Taido-pass för barn se ut.
Ett Taidopass för barn är ofta utformat för att vara både roligt och lärorikt samtidigt. Träningen är anpassad efter barnens ålder, fysiska utveckling och erfarenhetsnivå, med fokus på grundläggande tekniker och rörelser som passar deras fysiska förmågor.
Ett typiskt Taidopass för barn kan börja med en lekfull uppvärmning för att få igång blodcirkulationen och förbereda kroppen inför träningen. Sedan kan passet innehålla övningar för att lära sig grundläggande tekniker som sparkar, slag och blockeringar, som sedan tränas i parövningar eller taktiska övningar med instruktören.
Under passet kan även barnen lära sig Taido-rörelser och stegkombinationer, samtidigt som de utvecklar sin balans, koordination och styrka. En del av träningen kan också fokusera på självförsvarstekniker och hur man hanterar stressiga situationer på ett säkert sätt.
Ett Taidopass för barn kan också innehålla olika typer av lekar och samarbetsövningar som är utformade för att förbättra samarbete, koncentration och självförtroende. Passet avslutas sedan med en nedvarvning och stretching för att minska risken för skador och förbättra återhämtningen. Instruktören ger kontinuerligt feedback och uppmuntran för att hjälpa barnen att utveckla sina färdigheter och bygga upp deras självförtroende.
Så går inhälsningen till
Alla taidokas ställer upp på rad i bältesgrad ( högts graderade längst till höger) med blicken mot Shukumine ( Taidons grundare) och ens tränare. Sedan tar den högst graderade och säger inhälsninge på Japanska ( se orden nedan).
De Japanska fraserna
(Högsta graderade säger dessa fraserna )
”Seiza” (sätter sig ner på knä)
”Mokuso” (meditera – blunda)
”Mokuso yame” (avsluta meditaion – öppna ögonen)
”Shomeni tai rei” (hälsa framåt – buga )
”Namn på tränarna” Sensei ni tai rei” (hälsa mot huvudinstruktören -)
”Otagani rei” (buga och vrid blicken åt höger och vänster mot dina kamrater)
“Keiritzu” ( res dig upp från knä sittande)
Gradering / Ny bältesgrad
I Taidon så har juniorerna 12st olika bältsegrader som kallas för ”mongrad” på japanska. En gradering görs i slutet i av varje termin ( oftast veckan innan skolavslutningen).
Den går till så att man går upp i grupp på träningsmattan och inväntar att tränaren säger de tekniker som dem vill att barnen visar upp för en. Teknikerna görs antingen i luften eller på sin kamrat. Efter att barnen visat upp de teknikerna som tränare frågade efter är graderingen klar och man går av mattan och låter nästa grupp komma fram.
Följ gärna vår Facebook sida genom att trycka på bilden för uppdaterad information om träningar
- Adress:
Västgötavägen 30
451 34 Uddevalla
( Budoaliansens lokal)